Selecteer een pagina

Personenalarmering 

Personenalarmering: Wat is het, hoe werkt het, wat kost het? 

Cees heeft dit uitgezocht en doet op deze pagina verslag van de mogelijkheden in onder andere Dordrecht, Amsterdam en Rotterdam.  Persoonsalarmering

Personenalarmering. Wat is het? Personenalarmering

Met personenalarmering alarmeer je door het indrukken van een knop direct hulp. Hierdoor heb je in een noodsituatie, zoals vallen of onwel worden, snel hulp. Hierbij denk men al snel aan ouderen, maar personenalarmering is ook handig voor minder validen en alleenstaanden. Personenalarmering 

onderzoeker personenalarmering

Persoonsalarmering: Hoe werkt het. Persoonsalarmering

Bij alle systemen komt er in de woning een kastje en krijg je één of meerdere drukknoppen. Afhankelijk van het systeem dat je kiest gebeurt er na het indrukken van de knop het volgende. Persoonsalarmering

 1. Er worden direct een aantal personen uit je netwerk gealarmeerd. Bijvoorbeeld buren, familie of vrienden.
 2. Er wordt verbinding met een meldkamer gelegd waarbij de meldkamer vraagt wat er aan de hand is.

Wat je kiest hangt van je persoonlijke situatie af. Heb je een goed netwerk van mensen die bij je in de buurt wonen dan is optie 1 een prima keuze.

Heb je geen netwerk dan ben je op optie 2 aangewezen. Hierbij stuurt de meldkamer een verpleegkundige op pad waarbij de praktijk leert dat je met optie 1 sneller hulp hebt dan met optie 2. Dit komt o.a. door het tekort aan verpleegkundige.

Daarnaast speelt de prijs ook een rol. Alarmeren via een meldkamer kost 3 – 5 keer zoveel als direct je netwerk alarmeren.

Kosten en aanbieders in Dordrecht en omgeving. Persoonsalarmering

Hieronder staat  een overzicht van leveranciers persoonsalarmering in Dordrecht en de kosten die in rekening worden gebracht. Daarnaast hebben we tussen haakjes zowel de totale kosten voor het eerste jaar als de kosten voor de volgende jaren genoemd. Door op de blauwe tekst te klikken kom je direct op de site van de aanbieder. 

 • De Noodknop:
  Eenmalige kosten € 149,-; Maandelijkse kosten € 7,25 | (€ 236 / € 87) 
 • Het Spectrum:
  Eenmalige kosten € 94,-; Maandelijkse kosten € 35,- | (€ 514 / € 420)   
 • Internos:
  Eenmalige kosten vanaf € 29,95; Maandelijkse kosten vanaf % 21,50 | (€ 287 / € 258)
 • Aafje:
  Eenmalige kosten € 99,50; Maandelijkse kosten vanaf 24,30 | (€ 391 / € 292)
 • Rivas:
  Eénmalige kosten € 95,-; Maandelijkse kosten vanaf 21,75 | (€ 356 / € 261)

Onder bepaalde voorwaarden geven zorgverzekeraars of gemeenten een tegemoetkoming in de kosten. Deze bedraagt ongeveer 80% van de eenmalige kosten. Helaas wordt voor  de maandelijkse kosten geen vergoeding gegeven.   

Personenalarmering: De sleutel. persoonsalarmering

Hulp moet, als je zelf niet open kan doen natuurlijk wel binnen komen komen.

Als je mensen uit je netwerk alarmeert is dat meestal geen probleem. Omdat dit mensen zijn die je kent geef je ze met een gerust hart een sleutel.

Bij alarmering via een meldkamer is dat anders en afhankelijk van de eisen van de zorgverlener. Op hoofdlijnen zijn er twee mogelijkheden.

 • Naast de voordeur wordt een sleutelkluisje geplaatst. Hiervoor worden extra kosten in rekening gebracht. Omdat dit voor iedereen (ook criminelen) zichtbaar is maakt het de woning wel inbraak gevoeliger. Daardoor juicht de politie dit niet toe.
 • De zorgorganisatie hangt de sleutel op een centraal sleuteladres in een van hun tehuizen. Omdat de verpleegkundige die dan eerst moet halen werkt dat wel tijd vertragend.

 

1: Direct alarmeren van je netwerk. Persoonsalarmering 

Je krijgt een alarmkastje met 2 (uitbreidbaar tot 8) een losse drukknoppen. Na het indrukken van een knop worden direct meerdere contactpersonen gebeld. Door een paar buren, in de buurt wonende bekenden of familie te alarmeren is er snel hulp ter plaatse.

Als je niet continue een knop om je hals of pols wilt hebben kan je extra knoppen aanschaffen. Voor ongeveer € 15,- per stuk koop je extra knoppen die je op verschillende plaatsen in je woning kan leggen. Bijvoorbeeld in de keuken, badkamer, toilet, slaapkamer enz.

 

2: Alarmeren via een thuiszorgorganisatie/meldkamer. Persoonsalarmering

Je krijgt een kastje en 1 drukknop. Het kastje wordt in de regel in de woonkamer geplaatst. Bij in drukken van de knop wordt een meldkamer gebeld. Afhankelijk van de gemaakte afspraken belt de meldkamer familieleden of stuurt een medewerker langs. Als gevolg van drukte en personeelsgebrek kan het wat langer duren voor er iemand ter plaatse is.  

Alarmknop

De Noodknop BV | Smitspol 20  | 3861 RS, Nijkerk | 085 - 21 04 502